Perşembe, Şubat 08, 2007

Kıl dönmesi olabilir mi?

SORU:
Kuyruk sokumumda bir şişlik meydana geldi. Kıl dönmesinden şüphelendim ama hiç bir belirtisi uymuyor. Bir konserde kaykılarak 1-2 saat oturdum ondan sonra oldu.Daha önce orayı buzpateninde kırmıştım . Kemik şişliği olabilir mi ,sadece şişlik var herhangi bir delik , akıntı ya da kaşıntı yok.

CEVAP:
Kıl dönmesi ( pilonidal sinüs) kuyruk sokumu bölgesinde ,embrolojik dönemde orta hatta kapanma kusuru sebebiyle oluşmuş ,içinde kıl ,enfekte olunca abse,irin ihtiva eden boşluklardır.Halk arasında sanıldığı gibi, gerçek bir kıl dönmesi değildir.Bu boşluğun (sinüs) bir ucu kuyruk sokumuna yakın bir bölgeden deriye açılır.Bu açıklıktanda aralıklı olarak irin ve kıl akıntısı olur.Hastalar bunu çamaşırlarındaki lekelerden farkederler.Eğer deriye açılan ağızda, tıkanma olursa ,muhteva sinüste birikir enfekte olur.Bu durumda şiddetli ağrılar oluşur.Hemen cerrahi drenaj-antibioterapi uygulanmaz ise, genellikle deriye kendi açılarak fistüller oluşturur.

Pilonidal sinüs (kıl dönmesi) nin tedavisi tamamen cerrahidir.O bölgenin tüm ağızları ve fistülleriyle çıkarılması şifayı sağlar.Ama hastalık nüksetmeye meyillidir.
Bahse konu şikayetleriniz kıl dönmesinden olabileceği gibi daha önce geçirdiğiniz kuyruk sokumu travmasının bir sonucuda olabilir.Bunu kesin olarak söyleyecek ortopedi ve Genel Cerrahi uzmanlarıdır.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

benim kuyruk sokumunda şişlik ama kemik şekline sert olarak var herhangi bir ağrı yok sadece şişlik olarak rahatsızlık duyuyom bu şişlik lıl dönmesi veya başka bir rahatsızlık olurmu cevabınız için teşekür edrim

Adsız dedi ki...

benımde aynı problemım var ama sadece şişlik var beze gıbı ama kıl donmesi belırtısı yokne ağrı ne sızı bu kınuda bılgı verırmısınız?